Welke aandelen nu kopen?

“Kan ik profiteren van deze crisis?” “Is het nu tijd om aandelen te kopen?”

Zoals elke crisis, zal ook deze economische crisis overwaaien. Je moet een crisis ook tweezijdig bekijken, net zoals het Chinees woord “Crisis” dit weer geeft. In het Chinees bestaat het woordteken “Crisis” uit twee andere woordtekens: gevaren en kansen.

Het komt er dus op aan om de gevaren te herkennen en de kansen te nemen. Klinkt gemakkelijk, maar is het zeker niet.

De volgende twee regels zijn voor mij absolute basisregels als belegger, deze kan je altijd gebruiken, of het nu goed gaat op de beurs of slecht:

Spreid je portefeuille

 aandelen kopen

Als eerste zorg je er best voor dat je aandelen goed gespreid zijn. Je wil namelijk niet dat één aandeel al je beleggingen te fel beïnvloed. Dat kan positief zijn, maar soms zorgt het ook voor zeer negatieve verrassingen. Ik heb dan ook totaal geen medeleven met mensen die komen uitleggen dat ze (bijna) heel hun vermogen verloren met één aandeel: Fortis, L&H, Enron, …

Er bestaat niet zoiets als “de ideale spreiding”. Ikzelf hanteer de volgende regel: minimaal 5 aandelen in portefeuille en maximaal 15. Sommige vinden dit weinig, maar net zoals met alles in het leven: te veel is ook niet goed. Als je te veel aandelen in portefeuille hebt, hoe kan je deze dan opvolgen? Ook zal je rendement sterker lijken op de beursindexen als je veel spreidt. Dit kan een aantrekkelijke en gemakkelijke manier zijn van beleggen: maar meer hierover lees je in ons artikel over indexbeleggen.

Spreiding van je portefeuille samengevat:

  • Zorg voor minimum 5 en maximaal 15 aandelen in je portefeuille
  • Let erop dat ze niet allemaal uit dezelfde sector komen.
  • Steek ook nooit al je geld in aandelen, maar maak een mooie mix tussen cash, aandelen, obligaties enz.

Weet wat voor aandelen dat je koopt

Nog belangrijker dan goede spreiding is “maak je huiswerk”
Je moet echt weten wat een bedrijf doet, anders koop je er beter geen aandelen van.

Een goede regel is dat je in 5 minuten gemakkelijk moet kunnen uitleggen wat het bedrijf allemaal doet EN hoe dat het zijn geld verdient.

Warren Buffett is de beste belegger van de afgelopen eeuw. Hoewel hij al vroeg bevriend was met Bill Gates (voor Microsoft groot was) heeft hij nooit één aandeel Microsoft gekocht, gewoon weg omdat hij dat niet begreep. Domme beslissing? Niet echt als je weet dat hij na Bill Gates de rijkste man ter wereld is. Door streng te zijn met zijn geld maakt hij ook niet de vergissing om iets te kopen wat hij niet begrijpt en daarmee geld te verliezen.

Kortom goede beleggers hebben wel wat werk met het selecteren van aandelen.

Wil je aandelen kopen, maar heb je geen zin of tijd om ze te onderzoeken? Of ben je een actieve belegger op zoek naar aandelentips? Dan is een beleggingsblad misschien een goed idee:

  • Beleggingsblad Smart Capital zoekt naar ondergewaardeerde aandelen, net zoals super belegger Warren Buffett.
  • Beleggingsblad zoekt naar de beste aandelen, om de beurs te verslaan.

 

Een reactie op “Welke aandelen nu kopen?”

  1. Tanja says:

    Graag info over aandelen kopen

Reageer