Wanneer aandelen verkopen?

Wanneer dat je een aandeel verkoopt is even belangrijk als wanneer dat je een aandeel koopt.
Maar het is niet zo gemakkelijk om te bepalen wanneer dat het juiste moment is aangebroken om je aandelen buiten te gooien.

Eigenlijk doe je bij een verkoop hetzelfde als met een aankoop van aandelen: hoe zie ik het bedrijf achter de aandelen op termijn evolueren?
En net dat is zo moeilijk, toch zijn er een paar regeltjes die kunnen helpen:

Plak een waarde op je aandelen

Net zoals je bij de aankoop van een bedrijf moet proberen te waarderen hoeveel dat één aandeel (of het hele bedrijf) waard is, moet je dit ook regelmatig doen met de aandelen die je al reeds hebt. Onder regelmatig versta ik twee keer per jaar. Maar je kan dit ook maandelijks doen, hoewel ik dit niet doe.
Een zeer groot misverstand is dat de huidige beursprijs ook de waarde is. Om het zoals Warren Buffett te zeggen: “Prijs is wat je betaalt, waarde is wat je krijgt.”

Een simpel voorbeeld: Bedrijf ABC maakt jaarlijks 100 euro winst en heeft geen schulden en heeft een balanstotaal van 1000 euro. Er zijn 10 aandelen van ABC

De beurs is neutraal over de toekomst: de waarde van ABC is idem aan het sectorgemiddelde (een Koerswinstverhouding van 10) De totale waarde van ABC is dan 10 x 100 euro= 1000 euro oftwel 100 euro per aandeel.

De beurs is optimistisch over de toekomst: de waarde van ABC is weer gelijk aan het sectorgemiddelde (een Koerswinstverhouding van 14) De totale waarde van ABC is dan 14 x 100 euro = 1400 euro oftewel 140 euro per aandeel.

De beurs is pessimistisch over de toekomst: de waarde van ABC is weer gelijk aan het sectorgemiddelde (een Koerswinstverhouding van 7) De totale waarde van ABC is dan 7 x 100 euro = 700 euro oftewel 70 euro per aandeel.

Merk op dat in dit voordeel de “waarde” van ABC niet veranderd in de drie scenario’s. Het bedrijf maakt telkens 100 euro winst en het balanstotaal is ook steeds 1000 euro. Enkel het sentiment op de beurs veranderd. “De beurs” (=de overheersende mening) is telkens anders. Hierdoor krijgt ABC in de scenario’s telkens een totaal andere prijs, maar de waarde veranderd niet.

Waar ik altijd op let als ik een aandeel een waarde toeken:

 • Hoe gezond is de balans?
 • Hoeveel lange termijn schulden heeft het bedrijf t.o.v. het eigen vermogen.
 • Wat zijn de korte termijn schulden en korte termijn activia.
 • Hoeveel cash per aandeel is er aanwezig.
 • Wat is de boekwaarde per aandeel? (alle bezittingen – alle schulden /alle aandelen)
 • De toekomstverwachtingen in de industrie
 • Heeft het bedrijf een sterke naam (imago, merken)?
 • Wat zijn de concurrentievoordelen?
 • Kijk hoe dat het bedrijf in het verleden presteerde. Niet dat het verleden een spiegel is, maar het is wel vaak een indicatie.
 • Hoe komt het management over? Is het enkel met zichzelf bezig of denkt het aandeelhoudersvriendelijk?
Aandelen kopen of verkopen

Aandelen kopen of verkopen?

Bij een bedrijf dat je al in portefeuille hebt kan je de waardebepaling veel sneller doen dan bij aandelen die je nog maar juist leert kennen. Heel logisch omdat je al veel van dit bedrijf weet.

Gouden tip: probeer te vergeten hoeveel winst/verlies je hebt gemaakt met die aandelen. Dit is zeer moeilijk want mensen hebben de neiging om winnaars (te snel) en verliezers (te laat) buiten te gooien.
Maak een zo onafhankelijke mogelijke waardering van al je aandelen en denk terug hoe je dit zag toen je aandelen kocht of je vorige waardering. Bekijk dan of de toekomst volgens jou rooskleurig is en of het bedrijf mooi kan presteren.

Is het na je waardering overduidelijk dat je helemaal niet meer gelooft in een aandeel/bedrijf dat je in portefeuille hebt? Gooi het dan buiten, en neem je winst of verlies.

Maar laat je humeur nooit doorwegen op je beslissing: anders koop je enkel aandelen als het goed gaat en verkoop je deze als alles slecht gaat.

Een reactie op “Wanneer aandelen verkopen?”

 1. […] Wanneer aandelen verkopen?- SlimmeBeleggers.com – Wanneer dat je een aandeel verkoopt is even belangrijk als wanneer dat je een aandeel koopt. Maar het is niet zo gemakkelijk om te bepalen wanneer dat het juiste moment is aangebroken om je aandelen buiten te gooien. […]

Reageer