Steve Jobs overleden

CUPERTINO (AFN) – Fans van Apple treuren wereldwijd om de dood van Steve Jobs, topman en mede-oprichter van het Amerikaanse elektronicabedrijf. Jobs gaf eigenhandig de aanzet voor baanbrekende producten zoals de muis, iPod, iPhone en iPad.

Apple maakte het overlijden van Jobs woensdagavond in de VS (lokale tijd) bekend op haar site. De Amerikaan, die 56 jaar is geworden, leed aan een zeldzame vorm van leverkanker. In augustus was hij al afgetreden als uitvoerend topman van Apple. Hij had het bedrijf in 1976 met een schoolvriend opgericht in een garage. In de tussentijd bouwde hij ook Pixar uit tot een wereldsucces in animatiefiilms.

De Amerikaanse president Barack Obama zei in een reactie dat Steve Jobs ,,een van Amerika’s grootste vernieuwers” is. ,,Hij veranderde ons leven, zette een hele industrie op zijn kop en zorgde ervoor dat iedereen de wereld op een andere manier bekijkt”.

iSad

Van New York tot AustraliĆ« gaan fans naar de winkels en websites om er berichten achter te laten als eerbetoon. Enkelen zeggen ,,iSad” te zijn. Allerlei IT-bedrijven houden een eerbetoon. Zoekbedrijf Google heeft op haar site een link geplaatst naar de Apple-site over het overlijden van Jobs.

Bill Gates, de oprichter van concurrent Microsoft en goede vriend van Jobs, gebruikte een uitdrukking die Jobs zelf graag gebruikte: ,,Voor hen die met hem mochten werken was dat een ‘achterlijk grote’ eer. Ik zal Steve heel erg missen. De impact van zijn bestaan zal over vele generaties nog voelbaar zijn.”

Mark Zuckerberg

Ook Facebook-oprichter Mark Zuckerberg reageerde, via Facebook, op het overlijden van Jobs. ,,Steve, bedankt dat je een mentor en een vriend hebt willen zijn. Bedankt dat je liet zien dat wat je bouwt de wereld kan veranderen. Ik zal je missen.”

Apple wordt nu geleid door Tim Cook. Naar verluidt is hij net zo’n lastige perfectionist als Jobs, maar iets prettiger in de omgang. Anders dan Jobs scheldt hij zijn werknemers niet uit en ontslaat ze niet in de lift. Ook zonder Jobs heeft Apple volop nieuwe producten in de pijpleiding. Maar de lauwe reactie op de presentatie van de nieuwe iPhone deze week kan volgens deskundigen als een waarschuwing worden gezien.

Jobs laat een vrouw met wie hij drie kinderen had, achter. Hij had ook een dochter bij een andere vrouw.

Reageer