Sapec de verborgen groene energieparel?

Sapec is een bedrijf dat in verschillende sectoren actief is.
Geografisch haalt het zijn omzet grotendeels uit Spanje en Portugal.

Sapec bestaat uit verschillende onderdelen. En naar omzet is de Agro-afdeling (landbouw producten distributie) de grootste. Ook is Sapec actief in landbouwgewassenprotectie en meststoffen. Maar ook een niet te onderschatten deel van de komt uit hernieuwbare energie en logistieke onderdelen.

Verder zien we dat Sapec het verre van slecht doet. In 2007 maakte ze 15,29 euro winst per aandeel. Wel bevatte dit een zeer grote eenmalige winst.

Voor 2008 verwachten analisten dat Sapec een winst van +- 8,50 per aandeel. Dat maakt dat Sapec wordt gewaardeerd tegen een koerswinst van rond de 14. Niet echt goedkoop op het moment, als je weet dat de meeste bedrijven nu moeite hebben om een koerswinst te halen van 10. Nu weet ik wel dat de koerswinst weinig zegt, maar toch vind ik het altijd een makkelijk hulpmiddeltje om te bepalen of ik verder moet gaan kijken of niet.

Sapec’s groeikansen: hernieuwbare energie
Als we kijken naar de groeikansen, dan ziet de toekomst van Sapec er beter uit. Het profiteert van de hogere marges in haar Agro afdeling. En ook hernieuwbare energie is ook aan een steile klim begonnen. De EBITA steeg in het eerste kwartaal van 2008 al met 20%.

Het is vooral die hernieuwbare energie die me zeer interessant lijkt. Met de steeds onheilsberichten over olieprijzen, kan je er niet naast kijken dat alternatieve energie steeds interessanter wordt. En versta onder interessanter maar gerust rendabeler. Enkel de “groene” jongens en meisjes van deze wereld denken dat mensen echt iets om het milieu geven. Dat is ook wel voor een groot deel van de bevolking, maar de meeste zullen toch afhaken “als het hen geld kost”!

Hier is het dan ook waar Sapec’s waardering leuk wordt. Tegen 2010 verwacht het bedrijf 1000 MW te produceren met windenergie in Noord-Amerika. Ook liggen er in Spanje (toch een land met veel zon) verschillende projecten klaar in zonne-energie.

Maarten Verheyen, uitgever van allerlei beleggingsbladen. (Groeilanden,Smart Capital en Magische formule )

Maarten stuurde me begin deze week een lange reclamebrief. Daarin vertelde hij over een op Euronext genoteerde small cap, die tegen 2010 meer dan 1000 MW wil halen uit windenergie.

Hij vertelde ook dat de huidige waardering amper 171 miljoen euro bedraagt. Hij vergeleek de prijs per MW met het Franse Theolia en het Spaanse Iberdrola Rewables, beide producenten van hernieuwbare energie.

Hij heeft zelf een aanzienlijk pakket aandelen van dit bedrijf gekocht!

Volgens hem kan de waarde van dat bedrijf oplopen tot 1,5 miljard euro.

Nu mag jij drie keer raden over welk aandeel hij het had, …windmolen

Nog even vermelden dat hij het aan je verteld, als je een abonnement neemt op al zijn beleggingsbladen. (Prijs? 599 euro voor een jaar.)

De SlimmeBeleggers weten natuurlijk al lang welk bedrijf Maarten met ons wil delen voor 599 euro.

(nog even vermelden dat meneer Verheyen zeer goede beleggingsblaadjes uitgeeft, alleen vond ik het grappig dat ik zo snel had gevonden over welk bedrijf hij het had, zonder een abonnement te moeten nemen)

Sapec is dus een geweldig bedrijf als je verwacht dat de olieprijzen hoog blijven en de landbouwproducten prijzig.

En heb jij nog een tip/opmerking/kritiek, dan hoor ik het graag onderaan dit bericht.

4 reacties op “Sapec de verborgen groene energieparel?”

  1. Bartje says:

    Ben toevallig op deze site terechtgekomen en lees hier het artikel over Sapec dat diezelfde Maarten Verheyen ook als tip naar mij stuurde voor 599 euro voor een jaar. En had me al een abonnement laten nemen op groeilanden.
    In het vervolg luister ik naar kanaal Z buy en sell waar ik vind die ook goeie tips weggeven.En wie nu niet in de beurs durft stappen voor lange termijn hoeft het nooit te doen. Nu koopjes doen!!!!

  2. […] Een concrete tip? Sapec blijkt niet te duur te zijn, en hebben we al eeder besproken. […]

  3. […] De reden waarom is omdat ik zijn naam in dit artikel heb laten vallen. […]

  4. […] (Suez,…), olie-aandelen (ConocoPhilllips, …), milieuvriendelijkere bedrijven (Sapec, …) lijkt mij […]

Reageer