Mijn snelste beurswinst ooit: Accentis

Begin maart schreef ik op deze website het stukje: Accentis, vastgoed tegen een lage prijs.
Ook vermelde ik dat ik een pakketje aandelen had gekocht. Ik had mijn limiet gezet op 0,04 euro per aandeel, maar kreeg ze in portefeuille voor slechts 0,03.

Nu bijna twee maanden verder is het aandeel meer dan verdubbeld. Vandaag sloot het aandeel af aan een koers van 0,07 euro per aandeel. Een winst van 133% in twee maanden. Ik denk nog niet aan verkopen, dat zie ik pas vanaf 12 à 13 cent per aandeel.

Deze winst maakt meer goed dan mijn vorig verlies op Punch International goed. Ik had vorig jaar al Punch International in bezit en dat bezorgde me een pak verlies. Toevallig (ja echt dit schrijf ik toe aan toeval niet aan “superieure” beleggingskunsten) verkocht ik Punch International eind 2008 met een verlies van z’n 50% tegen een koers van 42 euro per aandeel. Ik had er namelijk geen goed oog meer op. Punch is namelijk sterk actief in de autosector. Het was het enige aandeel dat ik een beetje met paniek heb verkocht. En nog zo wil ik dit altijd vermijden: emoties en beursorders…

Door die verkoop miste ik (gelukkig achteraf) ook de ontvangst van Accentis aandelen. Maar begin februari merkt ik op dat Punch onder de 10 euro werd verkocht. Dat wekte mijn interesse terug op.

Tegen 9,6 euro mocht Punch terug in mijn mandje, samen met een serieus pakket Accentis aandelen.

Tegen mijn gewoonte in heb ik Punch vandaag terug buiten gezet. Normaal houd ik aandelen bij voor de lange termijn, maar een koersverdubbeling op z’n korte tijd kon me wel smaken. Accentis mag ondanks een nog sterkere stijging blijven,  het risico bij Accentis is ook veel kleiner: het bezit enkel vastgoed.

De cash die vrij komt houd ik voor mogelijke zomersolden. Misschien dat Punch wel terug mag komen…

10 reacties op “Mijn snelste beurswinst ooit: Accentis”

 1. Marco says:

  Dat is gemakkelijk gezegd,ik koop bepaalde aandelen aan 0,03 en als ik ze heb verkoop ik ze aan 0,04,dat is inderdaad 33% winst,maar daarvoor moet ge ze nog kwijtraken ook hé!!!
  De markt is soms zo eng dat u ze niet kwijt raakt,het is niet omdat dit aandeel 0,04 staat dat u ze tegen die prijs kan verkopen,ze zullen wel 0,05 moeten staan
  eer je ze kwijt raakt…………..

 2. Koen says:

  Klopt volledig Marco. Er is inderdaad een tijdje geweest dat Accentis aan 0,04 noteerde, maar dat je ze moeilijk kwijt geraakte aan die prijs. Ik heb het niet zo op penny-stocks en heel veel andere beleggers blijkbaar ook niet. Maar juist dan, dan kunnen ze interessant worden, als iedereen er tegen elke prijs vanaf wil.

 3. Xantu says:

  De liquiditeit is nu toch serieus verbeterd.

  Mvg

  Xantu

 4. Xantu says:

  Dit week-end heb ik voor de fun even de waardering van Accentis afgetoetst tegen die van Home Invest Belgium (beurgenoteerde vastgoedbevak).
  Home Invest Belgium heeft een gelijkaardige activiteit (verhuurt ook vastgoed, maar dan in de residentiele sector). Het aandeel noteert maar enkele procenten onder zijn netto-actiefwaarde (waarde vastgoed min de schulden, en dit per aandeel bekeken). Het aandeel kent een vrij constant koersverloop (zoals de meeste vastgoedbevak’s)terwijl men ieder jaar een serieuze winstuitkering doet.
  Netto actiefwaarde van Accentis ligt rond de 90 mio € (waarde vastgoed +/- 290 mio €; schulden +/- 200 mio). Dit delen door het aantal uitstaande aandelen +/- 500mio en je bekomt een netto-actiefwaarde van 0,18€.
  Stel dat we een discount van 10% nemen, dan kom je uit bij een beurskoers van 0,16€!
  De koers van 0,07 € kan dus inderdaad nog makkelijk verdubbelen.
  Gezien de hoge schuldgraad van Accentis kan deze netto-actiefwaarde wel significant fluctueren.
  Een voorbeeld.
  Stel dat het vastgoed 5% in waarde stijgt dan stijgt de netto-actiefwaarde 15% of tot 0,21 €.
  Het omgekeerde kan natuurlijk ook, maar ik verwacht dit hoogstens dit jaar. Vanaf volgend jaar zal de inflatie omhoog schieten (centrale banken drukken momenteel massa’s geld, wat vroeg of laat zal uitmonden in inflatie). Vastgoed zal dan ook vanaf volgend jaar snel in waarde stijgen, waardoor de netto-actiefwaarde serieus zal stijgen.

  Een andere vergelijking met Home Invest Belgium kan je doen op basis van de huurinkomsten. Als je de beurswaarde deelt door de huurinkomsten en het bekomen kengetal toepast op Accentis, dan kom je opnieuw op een beurswaarde van 80 à 100mio € uit maw rond de 0,18€.

  Mvg

  Xantu

 5. Koen says:

  Een zeer goede berekening Xantu! Bedankt voor je reactie!

 6. Xantu says:

  Een bedenking:

  Door deze goedkope waardering moet Accentis toch een aantrekkelijke overnameprooi zijn voor concurrerende vastgoedbevak’s.
  Vooral voor bevak’s met een hoge waardering en een lage schuldgraad.Op die manier kan na de overname een bevak ontstaan die nog steeds voldoet aan de wettelijke beperkingen qua schuldgraad heeft.
  Dhr. Dumarey moet natuurlijk akkoord gaan met het voorstel en aangezien hijzelf Accentis aan 0,18€ waardeert zal er wellicht méér betaald moeten worden.
  Wat denken jullie hierover?

 7. Koen says:

  Ik denk niet dat andere vastgoedbevaks Accentis willen kopen. Je weet nooit nooit, maar Dumarey zal zijn meerderheid in Accentis niet opgeven voor een spotprijsje. Daarin tegen is het voor Punch dan minder interessant omdat dan iemand anders (want in feite is Accentis niet meer dan een strooibedrijf) controle heeft over het vastgoed.

 8. Wim says:

  Euhm uw aandeel is weer gekelderd :-) van accentis, wat als ze overkop gaan !
  Beter investeren in sterkere spelers.
  en Punch invest toch ook niet vet.

 9. Koen says:

  Klopt dat Accentis weer een stuk gezakt is. Maar ik heb Accentis vorige zomer buiten gezet. (aan 6 cent) Had er na de zoveelste herschikking totaal geen vertrouwen meer in. Een beslissing waar ik absoluut geen spijt van heb gehad.

 10. Sam says:

  Accentis staat vandaag op 0,02 € en is eigenlijk minstens 0,04 € waard. Dit is de liquidatie waarde. Als het bedrijf niet hoeft geliquideerd te worden is het zelfs tussen de 0.06 € en 0.08 € waard.
  Traden in dit aandeel is echter bijna niet mogelijk. Er wordt per dag voor minder dan 20.000€ in aandelen verhandeld. Het aandeel is dus niet liquide genoeg om te traden. Als turnaround/value play is het wel een mogelijkheid.

  Niet zo lang geleden heb ik nog een analyse geschreven Accentis.

Reageer