Hoe goud kopen?

De methode die je bank je niet zal vertellen…


Veel economen verwachten in de toekomst een inflatiegolf. Wanneer juist, weet niemand, maar men verwacht dit eerder wanneer de economie weer aantrekt. Centrale banken hebben namelijk miljarden extra dollars, euro’s en ponden in het systeem gestoken om de banken recht te houden.En dit leidde in het verleden altijd tot inflatie. (zie ook: kwantitatieve versoepeling) Niet alleen voor banken werd er extra geld in ons systeem gestoken, ook voor landen zoals Griekenland werden honderden miljarden euro’s voorzien om deze landen recht te houden.
Al dat geld leidt waarschijnlijk tot inflatie. Kortom jouw spaargeld wordt minder waard door al dat extra geld. Al eeuwen is de manier om je geld hier tegen te beschermen is het kopen van goud.  Goud mijnen gaat traag en duur, het is zeldzaam en al eeuwen een teken van rijkdom. Maar ook het goedkopere broertje “zilver” heeft deze werking.

Maar hoe koop je vandaag simpel en veilig goud? En tegen de laagst mogelijke prijs?

Er zijn verschillende manieren om goud te kopen.  Alle methoden hebben voor- en nadelen we sommen ze even voor je op. Deze vier mogelijkheden heb je vandaag als particuliere belegger:

Fysiek goud kopen

goud kopenGoud zelf in handen hebben is absoluut zeker. Maar dan heb  je wel een probleem om goud of gouden munten te bewaren. Je kan je goud in een bankkluis bewaren, maar daar moet je ook huurkosten voor betalen. Ook is bij een bank het prijsverschil tussen de aankoop- en verkoopprijs vaak groot. Zeker als je gouden munten koopt dan betaal je een grote premie voor de muntstukken. En goudbaren zijn voor veel particulieren onbetaalbaar duur.

Professionelen kopen meestal goud op de “spot” prijs, dat is de prijs die je in de krant ziet. Hierop is de marge op aankoop- en verkoop heel klein. Zodat ze niet veel transactiekosten betalen.

Zoals gezegd moeten particulieren zich vaak beperken tot goudmunten. Hierdoor betaal  je minstens een premie van 5 tot 6% bovenop de spotprijs bij muntstukken. Terwijl die premie helemaal verdwijnt als je diezelfde munten terug wil verkopen.

Toch is fysiek goud kopen (ook met premie) niet slecht, want je hebt dat goud in handen. Wel moet je er dan zeker van zijn dat je echt goud hebt gekocht. Maar het grootste nadeel is dat je het goud ergens moet bewaren. Een bankkluis of eigen kluis zijn dan veilige opties.

Goud kopen via een goudmijn

Als je goud wil kopen kan je ook kiezen voor goudmijnen. Maar dit houdt een groter risico in, omdat de mijnen bedrijven zijn en dus winst en verlies maken. De potentiële winsten kunnen enorm zijn met goudmijnen, maar een mijnbedrijf kan namelijk ook failliet gaan.  Op z’n moment heb je niets historisch hoge prijzen.

Goud kopen via een Trust-Fonds

Via ETFs (Exchange-trade funds) kan je allerlei grondstoffen kopen, ook goud. Je koopt dan een “aandeel” in het fonds dat het goud bezit. De bekendste bank die ETF’s verdeelt is HSBC in Londen.

Deze aandelen kunnen verhandeld worden binnen de uren dat de aandelenmarkt open is, en je betaalt transactiekosten, net zoals bij aandelen.

Deze fondsen rekenen vaak 0,4% aan per jaar om het goud te bewaren en te verzekeren. Elke dag zakt dus de waarde van deze EFT’s automatisch met een heel klein beetje om deze jaarlijkse kosten te dekken.

ETF’s bezitten bijna nooit fysiek goud, ze kopen en verkopen papieren contracten in goud. Er is hier een risico dat je eigenlijk een kat in een zak koopt. Want wat heb je aan papiergoud?

Ideaal: Goud Kopen zoals Professionelen

Dankzij het internet kan je ook goud kopen zonder al te hoge kosten. Een systeem als GoldRepublic kost 0,5% per jaar, inclusief verzekering. Bij de aankoop van goud betaal je ook nog een commissie van maximaal 1% op de “spot”prijs. Ook heb je het goud volledig in jouw naam alleen EN bewaard in een van hun professionele kluizen (Amsterdam, Frankfurt of Zurich).
Je kan zelfs spreiden en zo je goud verdelen over die drie steden.

Het grote voordeel van dit systeem is dat er echt fysiek goud wordt gekocht in jouw naam. GoldRepublic koopt namelijk goudbaren en legt het in hun kluizen. Beleggers kunnen dan grammen goud kopen via hun systeem. x aantal euro is dan x aantal gram of kilogram goud waard. Je kan zelfs (als je genoeg geld hebt) goudbaren aan de kant laten leggen die enkel op jou naam staan. Geen gedoe dus met “papieren” goud waardoor dat je niet zeker bent of de tegenpartij ook wel echt goud bezit. Ook zilver kan je kopen via deze manier, al is dat iets duurder in opslag ( 1% per jaar)

Om meer te weten over dit systeem bezoek je best de site van GoldRepublic.
Als klant kan je voor iedere aangebracht nieuw klant één gram goud gratis krijgen. Je kan je volledig gratis inschrijven, en het systeem bekijken en testen.

WWW.GoldRepublic.nl


Reageren is uitgeschakeld.