Eigen aandelen inkopen

Nu het economisch een heel pak minder gaat hoor je het niet meer zo vaak. Maar tot ongeveer twee jaar geleden hoorde je regelmatig dat bedrijven eigen aandelen inkochten. Miljoenen en vaak zelfs miljarden euro’s werden gebruikt om op deze manier aandelen in te kopen en te vernietigen.
Sommige beleggers vragen zich waarschijnlijk af waarom dat bedrijven hun eigen aandelen inkopen?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel: ze willen het aantal uitstaande aandelen verminderen zodat in de toekomst de winst over minder aandelen moet worden gedeeld.

Een voorbeeld:
Bedrijf XYZ heeft momenteel 1000 aandelen in omloop.
Het bedrijf maakt een winst van € 1000 per jaar oftwel € 1 per aandeel.
Op de beurs is de waarde van een aandeel € 10 waard.

Nu beslist de bedrijfsleiding van XYZ dat ze de € 2000 in kasreserve gaan gebruiken om eigen aandelen in te kopen. Ze kopen dus 200 aandelen tegen € 10 op de beurs.

Na deze operatie ziet de situatie voor XYZ er als volgt uit:

Bedrijf XYZ heeft momenteel 800 aandelen in omloop.
Het bedrijf maakt een winst van € 1000 per jaar oftwel € 1,25 per aandeel.
Op de beurs is de waarde van de aandelen gestegen tot  € 12,5.

Goedkoper dan dividenden uitkeren

Eigenlijk is het een nuloperatie voor een bedrijf als de beurskoers gelijk is aan de “waarde” van het bedrijf.  Het bedrijf zou namelijk net zo goed een dividend van € 2 kunnen uitgeven aan alle aandeelhouders. Toch is dit minder interessant omdat er dan een belasting van 15 of 25% op de dividenden wordt geheven. Op die manier zouden de aandeelhouders netto minder overhouden. Bedrijven kopen dus eigen aandelen in om zo de beurskoers te doen oplopen, zodat de aandeelhouders meer waarde per aandeel krijgen.

Vaak geld weggegooid

Toch hoor je ook regelmatig zware kritiek op het inkopen van aandelen. De meest gehoorde punten:

  • Het bedrijf ziet geen investeringsmogelijkheden voor zichzelf. Het geeft op deze manier toe dat het meer geld verdient dan het nodig heeft om de activiteiten voort te zetten. Ook geeft de bedrijfsleiding hiermee aan dat ze geen andere mogelijkheden ziet (vb overnames, buitenlandse expansie, …).
  • Bedrijfsleiders krijgen vaak veel opties toegekend die gekoppeld zijn aan de beurskoers. Zoals je in het bovenstaand voorbeeldje kan zien kan je met één verrichting de koers fors doen stijgen terwijl er aan de onderliggende winst niets veranderd. Wel heel aangenaam als jij toevallig bestuurder bent die daar door fors langs de kassa kan gaan. Verschrikkelijk misdadig als jij aandeelhouder bent die daar door veel geld moet uitgeven aan die mensen.
  • Bedrijven kopen meestal enkel aandelen in als hun beurskoers hoog staat. Op die manier vergooien ze een groot deel van het geld omdat ze tegen hoge koersen hun eigen geld weggooien. Bedrijven die nu in tijden van lage beurskoersen veel geld op de bank hebben staan en dan aandelen terug inkopen, geven een zeer sterk signaal naar de markt: koop onze aandelen want wij vinden ze nu ondergewaardeerd.

Een reactie op “Eigen aandelen inkopen”

  1. Jeroen says:

    Beste Koen

    Wordt altijd de hele winst uitgekeerd over de aandeelhouders? Want als dat niet zo is, dan hoeven ze toch mider uit te keren als ze minder aandelen uit hebben staan?
    Vanuit die redenering zou het zelfs beter zijn om uiteindelijk al je aandelen terug te kopen….

Reageer