Beginnen met beleggen

Waarschijnlijk bezat je toen je een kind was al een spaarrekening of een spaarboekje zoals het in de (Vlaamse) volksmond vaak klinkt.

Veel ouders geven hun kinderen de les mee: “Je moet sparen voordat je iets groots kan kopen.” of “Je moet sparen voor later…”
Kreeg jij vroeger ook een paar centen om zo te leren omgaan met geld? Ik wel, ik kreeg toen ik een jaar om 7 was wekelijks zakgeld.
Belachelijk weinig natuurlijk, ik geloof dat het 5 frank was. Maar zo leerde ik wel dat als ik iets duurder wilde kopen, ik er voor moest sparen. Al snel had ik door dat veel munten samen een briefje waren en op een bepaalde dag vroeg mijn moeder me: “Hoeveel heb jij nu in je spaarvarken?” Ik weet niet meer hoeveel het was maar haar antwoord was: “Dan kan je dat beter op de bank zetten.” Op de bank zetten, wat zou dat zijn dacht ik toen. Mij werd uitgelegd dat je geld op de bank veiliger was voor dieven en dat je er elk jaar nog intrest (= meer geld) bij kreeg.

Zo heeft iedereen wel vroege herinneringen aan geld.
Maar met het ouder worden las ik de krant en al vanaf een jaar of 12 vond ik bedrijven en de economie interessant. Toen ik een jaar of 15 was kocht ik met wat spaargeld een beleggingsfonds.
Nog wat later had ik individuele aandelen in het oog. Mijn eerste aankoop van een aandeel heb ik gegeven toen ik 16 was op het bankkantoor. Met goedkeuring van mijn ouders omdat ik nog minderjarig was.  Grote bedragen waren het niet, maar het was het systeem dat ik interessant vond.

Nu koop ik nog steeds aandelen, maar enkel online. Het is veel makkelijker dan je order geven via een bankbediende en het is ook nog eens een stuk goedkoper.

Hoe begin ik met beleggen?

Als eerste moet je een keuze maken: online beleggen of via je bankkantoor.

vgl-online-bankkantoor

Zoals je ziet hebben ze beide voordelen en nadelen. Maar persoonlijk beleg ik al jaren online, het is een beetje oefening maar eenmaal dat je het beleggingsplatform onder de knie heb wed ik dat je het geweldig vind. Mocht je via het bankkantoor willen beleggen dan raad ik aan om met je bank een afspraak te maken. Zij maken je zeker wel wegwijs uit hun mogelijkheden.

Extra online bank of online met huidige bank?

Als je kiest om online te beleggen kan je dat heel vaak met je huidige bank. De meeste banken bieden dit samen aan met hun online diensten.
Je kent waarschijnlijk wel het platform waar je ook overschrijvingen mee doet en je rekeningstand mee kan bekijken, heel vaak kan je vandaar uit ook beleggen.

Maar heel vaak zijn de tarieven van de “gewone banken” ook op hun online platformen duur.
Niet alleen de aankoop- en verkooporders kosten meer bij een “gewone” bank, ook ben je vaak een bewaarloon kwijt.

Ik beleg daarom bij een bank gespecialiseerd in online beleggen.

Als een keuze wil maken om online te beleggen, kijk je even op deze pagina: “Waar aandelen online kopen

3 reacties op “Beginnen met beleggen”

  1. Sjors says:

    Duidelijk overzicht. Ik vraag me af of mensen in de toekomst nog bij een bank zullen beleggen. Tegenwoordig kun je bij veel online brokers ook al via de chat advies krijgen.

  2. Alex says:

    Interessant overzicht. Ik ben het eens met Sjors, waarom zou je nog gebruik maken van een ouderwets bankkantoor wanneer het ook gewoon gemakkelijk online kan?

Reageer